Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!
De diverse metalen worden niet willekeurig gebruikt; of althans oorspronkelijk niet. Zeker zo'n 250 jaar geleden en daarvoor was het gebruikelijk dat bijv. diamant in zilver gezet werd.
Goudsmeden in die tijd meenden edelstenen het best tot hun recht kwamen in een zilveren zetting. De achterkant van de juwelen uit die tijd zijn meestal goud. De reden hiervoor was dat, omdat zilver direct gedragen op de huid of op kleding zwart kan afgeven men dit voorkwam door de achterkant van een dunne goudlaag te voorzien; hiervan zijn prachtige voorbeelden bewaard gebleven.
Vanwege het feit dat de ambachtslieden het zo gewoon waren (juwelen uit 2 kleur-lagen te maken) werd dit overgenomen in de eind 19e begin van de 20ste eeuw. Echter juwelen werden niet meer van zilver gemaakt maar van goud en platina dus zonder werkelijke noodzaak gebruikte men nog steeds wit en geel samen in een juweel. Zelfs bij sommige juwelen uit de 40er jaren kan men dit nog herkennen.
Een hardnekkig komkommer-verhaal doet de ronde:
Platina werd niet altijd als een edelmetaal beschouwd. Sterker nog, in Rusland in het begin van de 19e eeuw gebruikten valsemunters platina als kern van hun "gouden roebels". Zo rond 1870
toen platina als edelmetaal geaccepteerd werd en als gevolg daarvan de prijs van platina omhoog ging en zelfs hoger werd dan die van goud werden vele roebels doorgeknipt in de hoop dat het een valse
zou zijn en dus meer waard dan enkel de goudwaarde.... Zelfs als het niet waar is, is het toch een leuk verhaal