basket Your basket >
0 articles
Log in >
Your wishlist >
0 articles

Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!

Legeringen en Metaalstandaarden

Een goudsmid aan het werk en verschillende legeringen gebruikt in juwelen

Wat is precies een legering, en hoe beïnvloeden verschillende metaalcombinaties de eigenschappen ervan? Welke legeringen worden als superieur beschouwd, en wat bepaalt hun waarde?

Een legering is een fusie van verschillende metalen, waarbij een materiaal ontstaat met unieke eigenschappen die verschillen van die van de afzonderlijke componenten. In juwelen moet een legering een minimaal percentage goud, zilver of platina bevatten om als edelmetaal te worden beschouwd.

Zuiver goud wordt geclassificeerd als 24-karaat en aangeduid als 999/1000 of 100% fijn goud. Een 14-karaat gouden legering bestaat uit 14 delen goud van de 24 (gelijk aan 585/1000 of 58,5% goud), waarbij de resterende 10 delen uit andere metalen bestaan. Deze extra metalen beïnvloeden de belangrijkste kenmerken van de legering, zoals kleur, hardheid, flexibiliteit en elasticiteit. Hoewel het aanpassen van de kleur een voor de hand liggende reden is om een legering te maken, zijn andere, minder zichtbare eigenschappen minstens zo belangrijk voor specialisten die legeringen verfijnen voor specifieke toepassingen.

Bijvoorbeeld, als een gouden legering wordt gebruikt voor een veermechanisme dat zijn spanning langdurig moet behouden, vereist het een hogere elasticiteit dan een legering die een goudsmid of zilversmid gebruikt voor het vormen en vervaardigen van juwelen.

Hoewel 1 gram 22-karaat goud een hogere intrinsieke waarde heeft dan 1 gram van een legering met een lager karaatgehalte, is juwelen gemaakt van 22-karaat goud gevoeliger voor slijtage en vervorming door de natuurlijke zachtheid van goud.

Het ontbreken van universele legeringsnormen tussen landen is het resultaat van historische ontwikkelingen, gevormd door nationale wetten, middeleeuwse gilden en traditionele ambachten. Hoewel de intrinsieke waarde van een legering grotendeels wordt bepaald door het goudgehalte, zou het misleidend zijn om de ene legering categorisch als beter dan de andere te bestempelen. Het gezegde "In Rome, doe zoals de Romeinen" is hier zeker van toepassing.

Sterling zilver, dat bestaat uit 925/1000 delen puur zilver, is noch inherent superieur noch inferieur aan Frans zilver, dat 950/1000 delen puur zilver bevat. Evenzo zijn Duits zilver (800/1000) en Deens zilver (830/1000) niet per se beter of slechter. Het waardeverschil tussen deze legeringen is verwaarloosbaar, zelfs in grote hoeveelheden. Naar mijn mening worden voorkeuren voor het ene type zilver boven het andere vaak meer beïnvloed door nationale tradities dan door objectieve technische voordelen.

Platina wordt meestal gebruikt in hoogwaardige legeringen, doorgaans met een standaard van 950/1000.

Volgend onderwerp: Combinaties van Metalen
Antieke Juwelen Lezing
Over Adin Antwerpen
Juwelen op thema
Juwelen Glossarium

U mist een uitleg?
klik hier voor een aanvraag

Adin Services
Adin wall papers       Help       Verzendpolitiek       Handelaars       Abonnement       Twitter   Facebook   Google+   Instagram  Linken
Home  |   Site-veiligheid  |   Volg Uw Bestelling   |   Retourpolitiek   |   Contacteer Ons  |   Antwerp  |   Algemene Voorwaarden   |   Site Map  |   Blog  |   Testimonials  |   In Memoriam
Log in