Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!
bekijk onze: Victoriaanse juwelen.
Origineel werd met de term "Victoriaanse sieraden en juwelen" enkel die sieraden en juwelen bedoeld die gemaakt waren in Groot Brittanie gedurende het bewind van Koningin Victoria. Echter niet alle van de vele stijlvarieteiten geproduceerd tijdens haar lange bewind, 1837-1901, worden nu geclassificeerd als Victoriaanse sieraden en juwelen. Deze dagen in de internationale antieke-juwelen-handel de sieraden en juwelen die Victoriaans genoemd worden zijn niet noodzakelijk afkomstig van Groot Brittanie. De term "Victoriaanse sieraden en juwelen" is meer de benaming voor Europese sieraden en juwelen die in de 19e eeuw gemaakt zijn in plaats van de beschrijving van een bepaalde stijlbeweging in een bepaald land.
De Victoriaanse periode begon in 1837 toen een jonge Victoria de troon van Engeland besteeg. Het eindigde een ruime zestig jaar later met het overlijden van Koningin Victoria in 1901. Gedurende de vroege jaren van Victoria's bewind werden juwelen nog vaak in een Gotische en zelfs Renaissance-stijl gemaakt. De juwelen van die perioden werden vaak geaccentueerd met zaadparels en koraal. In de middenperiode waren voornamelijk ostentatieve sieraden en juwelen in de mode. Door een zeer groot aanbod op dat moment, werden deze sieraden en juwelen rijkelijk voorzien van parels en Zuid-Afrikaanse diamanten. Na de dood van Prins Albert in 1861 kwamen vooral rouw sieraden en juwelen in de mode. Sieraden en juwelen werden donkerder en het gebruik van kleuren werd somberder. Donkere onyx en diep rode granaat gezet in gouden sieraden en juwelen met ornamenten versierd met zwarte emaille zijn typisch voor deze periode.
De 19e eeuw zag een opleving in de interesse in archeologische en historische sieraden en juwelen, beinvloed door de opgravingen van Pompei en de hoogkwalitatieve reproducties gemaakt door de Castellanis, Carlo Guiliano, en Gicinto Melillo, en het werk van John Brogden. Door reizigers werden veel sieraden en juwelen als souvenier mee naar huis genomen (vanaf circa 1850) speciaal uit India en Japan. Deze souveniers werden dan weer als inspiratiebron gebruikt in Engeland tussen circa 1860 en 1880. Tussen 1880 en 1890 werden de grotere sieraden en juwelen geleidelijk vervangen door kleinere artikelen en de productie van goedkoop zilveren sieraden en ook van de zogenaamde “faux bijoux”.