Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!
Tijdens de Franse Revolutie werden de gilden officieel afgeschaft door het Allarde-decreet van 1791, waarmee het principe van vrijheid van handel en industrie werd geïntroduceerd. Dit betekende het einde van hun controle over de regelgeving van goud en zilver. Later, onder het bewind van Napoleon, werden verdere hervormingen doorgevoerd, waarbij de regulering van goud- en zilverwerk werd overgedragen aan de wetgevende autoriteiten.
De gilden waren verantwoordelijk voor het handhaven van de integriteit binnen hun ambachten. Ze benoemden keurmeesters om voorwerpen van edelmetalen te inspecteren en te controleren of de juiste legering werd gebruikt. Hun methoden waren uiterst effectief; veel van hun regelgeving werd later opgenomen in de wettelijke wetgeving. Hierdoor blijven de principes die door de gilden zijn vastgesteld, ook vandaag de dag invloed uitoefenen op moderne regelgeving.
De criteria variëren afhankelijk van het land van vervaardiging, de bedoelde markt of de huidige locatie. Simpel gezegd moet het object een keurmerk dragen—een praktijk die minstens teruggaat tot 1300, toen koning Edward I van Engeland verplichte keuringen invoerde om de zuiverheid van zilver te verifiëren.
Echter, de aanwezigheid van een keurmerk alleen garandeert niet altijd de echtheid. Een gouden stempel op ijzer zou bijvoorbeeld niet veel mensen misleiden, maar een gouden stempel op messing zou voor een ongetraind oog overtuigender kunnen lijken. Dit onderstreept dat een keurmerk op zichzelf niet voldoende is—keuringen moeten voldoen aan specifieke normen, die per land en historische periode verschillen.